Kindertandheelkunde – Oisterwijk

Kindertandheelkunde

Kindertandheelkunde

Kinderen bij de tandarts

Het behandelen van kinderen vereist geduld, duidelijkheid en inlevingsvermogen. Sommige kinderen ervaren een bezoek aan de tandarts als zo spannend, dat hier extra aandacht en tijd aan besteed moet worden. Brigitte de Jong Nefs heeft zich toegelegd op de behandeling van kinderen. Bij Tandheelkundig Centrum Oisterwijk wordt het kind spelenderwijs en deskundig vertrouwd gemaakt met de tandarts zodat de behandeling een succes wordt.

Gewoon Gaaf

In onze praktijk werken wij met ons team met Project Gaaf.

De Gewoon Gaaf-methode helpt kinderen hun gebit gaaf te houden. Onder begeleiding van de mondzorgverleners leren ouders, samen met hun kind het gebit gaaf en zijn mond gezond te houden. De Gewoon Gaaf-methode kan tot bijna 70% minder gaatjes leiden. Dat blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd in Den Bosch bij een groep kinderen van 6-9 jaar.

Gewoon Gaaf is een preventiemethode voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar en zijn ouders/verzorgers. Uw kind wordt begeleid een gaaf gebit te hebben en te houden. Bij Gewoon Gaaf maakt de tandarts of mondhygiënist een risico-inschatting. Op basis van deze individuele risico-inschatting, wordt bepaald op welk moment  hij jou en je kind weer in de mondzorgpraktijk wil terugzien. Soms worden  de kiezen extra beschermd d.m.v. sealen of een fluoridebehandeling gegeven. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus binnen een gezin verschillen.

De beloning van dit project is een gaaf gebit. Dat is toch waar we het voor doen!

Op de site van het Ivoren Kruis en op www.gewoon-gaaf.nl staat uitleg over dit project. Mochten er vragen zijn dan zal het extra toegelicht worden tijdens de controle.

De controle

In eerste instantie is het erg belangrijk dat een kind met vertrouwen de controle tegemoet gaat. Neem uw kind daarom vanaf de geboorte mee naar uw controle. Op deze manier kan hij uw gedrag kopiëren en kan hij vertrouwd raken met de omgeving. Als uw kind wil mag hij even een spiegeltje vasthouden of in de stoel klimmen. We gaan een kind op jonge leeftijd niet tegen zijn zin in op de behandelstoel zetten.

Tip: Heeft u zelf (veel) angst voor de tandarts, dan is het misschien fijner om uw kind met uw partner of iemand anders mee te laten gaan. Een kind voelt haarfijn aan dat u gespannen bent en kan dan zelf ook tegen het tandartsbezoek op gaan zien.

Tijdens een gebitscontrole wordt er alleen gekeken met een spiegeltje. Soms wordt met wat lucht op de kiesjes geblazen, dat doen we nooit zonder het eerst te laten voelen op de hand. Het is belangrijk dat een kind weet wat hem staat te wachten. Onverwachte dingen vinden we bij geen enkel tandartsbezoek horen, tenzij hier nadrukkelijk toestemming van de ouders en het kind voor is gevraagd. Wanneer er tijdens de controle gaatjes (cariës) gezien worden, wordt hiervoor een nieuwe afspraak gemaakt. Eventueel wordt er wel fluoride op de aangetaste kiezen aangebracht.

De behandeling

Wanneer er een gaatje gezien wordt is dit vervelend, zowel voor u als ouder als voor uw kind. Belangrijk is dan ook dat u weet wat u er tegen kunt doen. We bespreken dit met u en u heeft een grote invloed op het voorkomen van meer gaatjes. Een kind van jonger dan tien jaar kan motorisch gezien nog niet goed genoeg zijn gebit poetsen, hiervoor heeft hij begeleiding nodig. Alleen als volwassen ouder of verzorger kunt u het kindergebit optimaal schoonmaken.  Daarnaast kiest een kind makkelijk voor zoet en weet zelf vaak (nog) niet de consequenties voor zijn gebit. Dus ook met het aanbieden van de voeding hebben ouders een grote invloed op de gezondheid van hun kind.

Nadat er gekeken is wat er gedaan kan worden om meer gaatjes te voorkomen wordt er gekeken wat er gedaan kan worden aan de cariës zelf. Globaal gezien zijn er twee mogelijkheden:
1. Het gaatje wordt beslepen zodat het goed schoon te houden is. Regelmatig wordt er fluoride aangebracht.
2. Het gaatje wordt gevuld.
3. Er wordt een kroontje geplaatst.
Individueel wordt gekeken wat het beste is voor het kind en de mondgezondheid. Wanneer een kind nog niet toe is aan een behandeling, dan worden er eerst afspraken gemaakt om het kind stapsgewijs te laten kennismaken met de tandarts, de tandartsstoel en de instrumenten.

Na de behandeling

Nadat er een behandeling heeft plaatsgevonden, is het soms nodig om nog een afspraak te maken waarin alleen gekeken en eventueel gepoetst wordt. Hierdoor heeft een kind als laatste bezoek een minder ingrijpende ervaring met de tandarts en wordt het volgende controlebezoek makkelijker.

Het allerbelangrijkst is natuurlijk dat meer gaatjes worden voorkomen. Daarom is het advies om twee keer per dag door een volwassene te laten poetsen en niet vaker dan zes keer per dag het gebit ‘vuil te maken’ met iets te eten of te drinken.